Baklava

Baklava, een heerlijk, mega zoet en plakkerig dessert. Ik vind het echt heerlijk dus ik besloot het te maken. Ik zeg vooraf even dat dit geen authentiek recept is die ik van iemand heb gekregen, maar lekker is het zeker.
Kleine disclaimer, dit is zo lekker dat je het niet lang kan bewaren!
Laten we beginnen.

Ingrediënten:
Deeg
– 20 vellen filodeeg ter grootte van de bakvorm, ik gebruik vers filodeeg van AH
– 180 gram gesmolten boter
Vulling
– 150 gram gepelde, groene pistachenoten
– 100 gram pecannoten
– 2 theelepels kaneel
– 40 gram suiker
Suikersiroop
– 300 gram suiker
– 100 gram honing
– 200 ml water
– Schil van 1 sinaasappel in repen
– sap van de sinaasappel

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180°C en vet de ovenschaal in met de gesmolten boter. Leg 2 vellen filodeeg in de vorm, vet dit in met boter, leg dan weer 2 vellen filodeeg en vet weer in. Herhaal dit tot je 10 vellen heb gebruikt.
– Voor de vulling doe je de noten in een keukenmachine en hak je deze redelijk fijn, daarna meng je de kaneel en suiker er doorheen.
– Bekleed de vulling weer met de andere 10 vellen filodeeg, met om de 2 lagen weer een laagje boter.
– Snij de baklava met een scherp mes in kleine stukken. Ik sneed ze in 24 stukken (4×6), maar bij een grote ovenschaal kan je ze in meer stukken snijden, bijvoorbeeld 32 (4×8).
– Schenk de overgebleven gesmolten boter over de baklava en bak deze in ongeveer 40-45 minuten gaar.
– In de tijd dat de baklava in de oven staat, maak je de suikersiroop. Kook voor de siroop het water, de honing, de suiker en de sinaasappelschil. Kook dit op een laag vuurtje in ongeveer 10-15 minuten tot een dikkere suikersiroop. Het sinaasappelsap voeg je toe als je de siroop van het vuur afhaalt.
– Haal na 40-45 minuten de baklava uit de oven en verdeel de suikersiroop over de baklava, giet alles eroverheen.
– Laat de baklava volledig afkoelen voordat je hem gaat serveren, dan heeft ie goed alle siroop opgenomen.

Baklava wordt vaak geserveerd bij de koffie of thee, maar ook lekker om er een bolletje vanille-ijs bij te serveren.
Smakelijk!

(Mijn ovenschaal was eigenlijk net iets te klein (23x23cm), dus de verhouding vulling tot deeg klopte niet helemaal. Ik raad daarom aan om een grotere bakvorm te gebruiken, of de vulling te halveren.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: